2013 – čekejte rok chytrých TV, tabletů, on-line videopůjčoven

2013 – čekejte rok chytrých TV, tabletů, on-line videopůjčoven

Co nás čeká letos ve světě spotřební elektroniky? Co se loni stalo důležitého a co nikoliv? Co můžeme letos čekat a čeho se nedočkáme?

Rok 2012 měl být konečně rokem, kdy se začnou běžně prodávat OLED televizory. Nebyl. Samsung i LG nakonec výrobu nespustili. V první půlce roku jsme viděli pouze „demoverze“, na IFA 2012 jsme si mohli prohlédnout prodejní verze a… to je vše. Konec, zvonec. Velké víření bubnů, famfáry a nakonec se koná velké nic. Nicméně nyní před CESem 2013 LG oznámilo, že v Jižní Koreji se konečně začnou prodávat první kusy. Za zhruba 200 000 Kč. Takže v Evropě čekejme více. A později. Jinými slovy – zatím na OLED televizory zapomeňme, snad se nám připomenou v roce 2014, až dozraje doba.

 

Naopak televizory s 4K rozlišením jsou nenápadným esem v rukávu výrobců displejů a televizorů. Když LG představilo loni na CESu svůj první 84“ televizor s rozlišením 4K2K (3840 x 2160), byla to technologická zajímavost. V půlce roku na IFA 2012 jsme už podobný televizor viděli u pěti výrobců, na CESu 2013 můžeme čekat smršť konečných prodejních verzí, které skutečně půjde koupit. Ceny zatím budou vysoké.

Kolem 500 000 za 84“ model, ohlášené jsou ale i menší modely kolem 60“. A to nemluvíme o ohlášených počítačových displejích s 4K rozlišením, které jsou daleko lacinější. Důvod, proč výrobci budou nabízet tento televizor, který si běžný smrtelník asi zatím nekoupí, je jasné. Používá se již stávající LCD technologie, což zlevňuje výrobu, je ale nabízen výrobek který má fyzicky a prokazatelně lepší parametry. O praktické smysluplnosti a využití již nemluvím; pro mnoho zákazníků ale půjde o exkluzívní, luxusní produkt, který „musí“ mít.

Naopak vývoj v posledních letech poslal dolů ceny „chytrých televizorů“. Ze statistiky vyplývá, že lidé u svých televizorů internetové funkce moc nevyužijí (i přestože od loňského roku už prakticky v každém máte slušný internetový prohlížeč), ale na vzestupu jsou on-line videopůjčovny. V USA tyto služby využívá přes 50 % majitelů (můžete si je vyzkoušet zdarma i u nás), u nás byly také konečně spuštěny placené on-line videopůjčovny, Topfun a Voyo, jejich aplikace už najdete prakticky na všech Smart TV.

Unaveného diváka, který zkrátka večer chce shlédnout nějaký film s českým dabingem, určitě osloví. Bez práce, za přijatelnou částku a on-line. Pravověrní filmoví fanoušci sledující nejnovější filmy v originále a notoričtí stahovači, kteří si raději zaplatí kredit na Ulož.to, určitě nejsou ti, kteří tyto služby budou využívat, ale na ně se ani nemíří. V každém případě v roce 2013 má konečně divák k dispozici placené on-line služby, které mají pro něj smysl. Sice jsme si pár let počkali, než „chytré televizory“ dozrály, ale nikdy nic není hned, že. 

Tablety jsou podobný případ. Synonymem pro tablet je sice stále drahý iPad, ale různé levnější a levné tablety s Androidem si hledají svoji cestičku mezi prostý lid také. Ty pak jsou využitelné nejen pro samostatné sledování videí, či prohlížení internetu, ale stále častěji výrobci nabízí spolupráci s televizorem či rekordérem. Letos bychom se dokonce mohli dočkat paralelního streamování videa z televizoru do tabletu, takže zatímco manželka například bude sledovat svůj seriál, muž se zkoukne na tabletu fotbal. Obojí z jednoho televizoru.

tablet.jpg

A právě sdílení hudby i videí po síti si nachází cestu do stále levnějších výrobků. Domácí kina, DVD/Blu-ray přehrávače zvládnou přehrávání ze lokální sítě již několik let, od loňského roku internetové rádio či hudbu ze síťového disku umí přehrát už téměř každý AV přijímač. A právě toto propojování produktů, míchání mobilní a domácí elektroniky bude letos pokračovat. Výrobci nás sice už několik let přesvědčují, jak je to snadné, ale dětské nemoci, nekompatibilita či vyšší ceny byly pro mnoho z nás nepřekonatelnými překážkami, které se naštěstí postupně samy řeší.

Rok 2013 nebude lehký pro tradiční japonské výrobce elektroniky. Sony, Sharp, Panasonic, Toshiba a další se potýkají se ztrátami, zatímco jihokorejské duo LG/Samsung z krize zatím vyvázlo s menšími problémy. Uvidíme, zda „Japonce“ potká osud amerických firem, které byly převálcovány a zanikly. Doufejme, že nikoliv; už kvůli tomu, že jde o firmy, které přichází se skutečnými technologickými inovacemi. A na otázku, zda se letos dočkáme čeho skutečně zásadního a neočekáváného, pak určitě definitivně odpoví za pár dní americký veletrh CES 2013.

Určitě si přečtěte

Články odjinud