kareI
2. září 2019 • 22:22

Ceny těch krabiček jsou docela úsměvné když si vezmu, že ani nejlepší mistři zvuku to nerozliší od bazmeku za 2000.

Kuba12345678
3. září 2019 • 0:01

no....zrovna tento rozdil pozna i prihluchly

Zmrzlina
3. září 2019 • 8:05

Ale no tak, všechny zařízení v tom přehledu můžeme zcela směle zařadit do kategorie snob-end. Tohle si prostě koupíte, jenom když nevíte, jestli si máte koupit za svoje kapesné zlaté záchodové prkénko, nebo zesilovač.Reálně je to předražené až běda. Osobně jsem v poslední době zaregistroval obrovský posun v součástkové základně, kdy se dá špičkových parametrů dosáhnout v podstatě za pár stovek - v podstatě se dá říct, že nejdražší jsou na těch výrobcích krabičky, a celé je to opravdu totálně, ale totálně přestřelené. Jenom se udržuje status quo, protože to nese zlatá vejce, a výrobci si z toho koupili nejednu jachtu.

Zmrzlina
3. září 2019 • 11:31

Vy co jste minusovali, už máte nakoupené, pozapojované a rozmístěné http://www.audiophile.rocks... ?

Zmrzlina
3. září 2019 • 12:16

Škoda že si nepamatuji, jak se jmenovala ta krabička z MDF natřená klavírním lakem s modrou LED, a k tomu souprava kamenů na úpravu zvuku. Bylo to od nějaké renomované firmy. Ale když jsem to hledal, tak jsem narazil nahttp://www.shakti-innovations.com/hallograph.htm... a https://www.lessloss.com/blackbody-p-200.html... Neuvěřitelné.Ale k věci - reálný stav zvukové techniky mě jako konstruktéra elektroniky neskutečně trápí. Jedná se o nejpředraženější segment elektroniky, navíc se spoustou opravdu toho "snake oil" efektu. Nejhorší je, že to lidé kupují, a hlasují tak svojí peněženkou o ještě předraženější techniku. Když se podíváte do toho seznamu těch oceněných EISA věcí, není tam jediné zařízení, které by tu cenovku ospravedlnilo. Poměr cena/výkon dosahuje zcela absurdních hodnot, a daná oběť, co si tohle koupí, pak prostě musí přidat trochu té své víry, že to za ty peníze stálo.

kareI
3. září 2019 • 11:00

Nedávno jsem procházel několik výsledků testů, účastníci samí experti co si byli jistí svým perfektním sluchem a úsudkem. No, byli překvapeni. Prostě jakmile se schová cenovka, rozdíl v kvalitě zmizí.

Unived Micindev
5. září 2019 • 21:42

Realita je len to, čomu sme ochotní uveriť... Vy ste sa rozhodli veriť predstave, že "že ani nejlepší mistři zvuku to nerozliší od bazmeku za 2000" a niekto zas, že sa "dá špičkových parametrů dosáhnout v podstatě za pár stovek" a je to úplne v poriadku, tieto "svetonázory" vám nikto neberie. Tak ako akýkoľvek spotrebný tovar to môže byť pre niekoho predmetom potreby obmedzenej rozpočtom, pre niekoho iného zas predmetom iracionálnej vášne za ktorú by dal ladvinu. Niekomu zas na obed stačí rízek 5€, niekto chce degustačné menu za 100€ a niekto ide na obed za 500€ - bol ten obed 100x lepší? Alebo to je pre niekoho predmetom vášne k jedlu? Snobizmus? Čo keď samotný obed je ten zážitok - pre niekoho rízek, pre niekoho celý proces...Ozaj, kto vlastne stál napríklad za vývojom class D amplifikácie - toľko rozšírenej v tých krabičkách lepených potom čínskych detí "za pár stovek" (mimo iného) hm?Samozrejme, každej brandži sa nájdu podvodníci, hlavne keď ide o low volume, high margin segment, ale to predsa automaticky neznamená, že všetci Češi nosia ponožky v sandáloch...

Zmrzlina
6. září 2019 • 15:02

Všimnul sis doufám, že např. v článku zmiňovaný Chord Electronics Qutest za bratru 35 000,- Kč je třída D ? A že jsou z ní všichni tak vyplácaní, že ?

Reakce pod tímto příspěvkem se už neodsazují.
Unived Micindev
7. září 2019 • 13:44

Asi mám problém s chápaním písaného textu, ale čo má Qutest spoločné s triedou D?

Oloupana cibule
7. září 2019 • 16:54

Chord pouziva D/A prevod pomoci 1-bit PWM a multibit delta-sigma na cca 104 MHz.

Unived Micindev
7. září 2019 • 23:01

A to má spoločné s triedou D konkrétne čo?

Zmrzlina
9. září 2019 • 7:26

Celý princip převodu digitálního signálu na analogový ?

Unived Micindev
9. září 2019 • 9:31

Class D a DAC sú dva svety bez akejkoľvek korelácie...https://en.m.wikipedia.org/wiki/Class-D_amplifier... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Digital-to-analog_co... ... Ale jo, pred rokmi zopár dobrodruhov prepadlo mylnej predstave, že class D znamená Digital, dokonca sa nájdu aj takí, čo dodnes tvrdia, že Dčka majú studený digitálny zvuk...Keď som ale dával do pozoru class D amplifikáciu, narážal som na fakt, že za vývojom stál Bang & Olufsen - aziat čo chrlí pochybné produkty z aliexpresu nemá vývoj, marketing, kamenné predajne, nič, len kúpi ICE modul od b&o, skrinku zo shenzenu a predáva za pár stovek - a áno, vzhľadom na vstupné náklady to hrá parádne... Tak ako aj DAC čo číňan zlepí z nejakého off the shelf XMOS švábu a nalepí to na pochybné napájanie (česť výnimkám, myslím tým väčšinu produkcie)
Qutest som mal na skúšku doma asi týždeň od distribútora, aj keď som ho nakoniec vrátil a rozhodol som sa pre iný produkt, jeho cenu vnímam ako adekvátnu - Chord je relatívne malá spoločnosť, ale v Qutest nieje jediný off the shelf komponent (okrem SPS) komplet celý DAC je in-house vývoj postavený na FPGA. Pre tak malú firmu, ktorej jediným zdrojom príjmov je predaj elektroniky je takýto vývoj na hranici likvidačných nákladov.Nikto nenúti sa zákazníka pozerať na pozadie toho, ktorého produktu, ale hádzať to do koša, lebo všetko nad určitú cenu je snakeoil a snob-fi je prehnané.

Zmrzlina
9. září 2019 • 15:29

Nojo, ten in-house vývoj postavený na FPGA, což není nic jiného než právě dlouhý interpolační FIR, aby se potom zcela v duchu class-D zesilovače převedl digitální vstup na analog, to nemá vůbec korelaci....Příliš nevnímáte funkční principy, cituji z Vámi odkazovaných článků Wikipedie:DAC: "The pulse-width modulator where a stable current or voltage is switched into a low-pass analog filter with a duration determined by the digital input code.
Oversampling DACs or interpolating DACs such as those employing delta-sigma modulation, use a pulse density conversion technique with oversampling. Speeds of greater than 100 thousand samples per second (for example, 192 kHz) and resolutions of 24 bits are attainable with delta-sigma DACs."Class-D: "The 2-level waveform is derived using pulse-width modulation (PWM), pulse density modulation (sometimes referred to as pulse frequency modulation), sliding mode control (more commonly called "self-oscillating modulation" in the trade.[3]) or discrete-time forms of modulation such as delta-sigma modulation."Hint: Je to to samé, jen u Class-D se spíná výkon, u DAC jsou proudy spínacími tranzistory řádově nižší. Princip, t.j. buď PWM nebo delta-sigma je stejný.

Unived Micindev
9. září 2019 • 17:02

"zcela v duchu class-D zesilovače převedl digitální vstup na analog" pardon, toto potrebujem objasniť.

Zmrzlina
10. září 2019 • 7:32

Máte to v tom předchozím příspěvku vysvětlené. Ten "custom FPGA vyvíjený DAC" Chordu využívá zcela stejný princip tvorby analogového signálu, jako class-D zesilovač. A pozor, já neříkám, že je to špatně, nebo že to špatně hraje ! To v žádném případě. Považuji to za jednu z mála věcí, která je skutečně inovativní, a ta firma na to "jde prostě trochu jinak".Jen tam prostě najdete klasické znaky hifistického oblbování jako WTA (Watts Transient Aligned, přičemž se jedná o interpolační filtr, ale WTF jim přišlo jako příliš na houby :-D ), dočtete se že "class A output stage" - ano, ale vlastní diskrétně (s důrazem na slovo diskrétně) tvořený DAC je spínaný.Vy si prostě za tu cenovku kupujete takové to "bylonebylium", takový ten pocit, že si to tu cenovku zaslouží. Jedná se o jediný obor, kde vlastně nerozhodují parametry, ale subjektivní pocit. V případě Chordu je ten subjektivní pocit tvořen právě tím WTA filtrem, jehož koeficienty pan Watts precizoval tak dlouho, až z toho vyloudil právě to bylonebylium, ten unikátní zvuk. A tam je podle mě u audiotechniky problém. I když to plně kvantifikujete měřením, dokázal byste odlišit jednotlivá zařízení, a vyhrál by ten s nejlepšími parametry, tak u audiotechniky se hodnotí plně subjektivní "jak to hraje", jak jsou vokály procítěné, jak jsou basy čisté, jak nejsou středy zastřené, a jaký je soundstage.

Určitě si přečtěte

Články odjinud